Snoeiinstructie Voor Buxus

Snoeiinstructie voor buxus

Het snoeien van buxus, hoe doe je dat?

1. Het snoeien van de Buxus

Instructie: Snoeien vóór 21 juni (de langste dag)
De voorkeur voor de eerste snoeibeurt gaat uit naar eind mei. De tweede snoeibeurt kan plaatsvinden begin september. Dan kan de buxus zich nog herstellen en gaat hij mooi groen de winter in. Bij zonnig weer niet snoeien want dat kan verbrandingsverschijnselen geven. Na deze verbranding duurt het herstel van de buxus lang. Als het na het knippen toch nog zonnig wordt kunt u de buxus regelmatig nat maken om verbranding te voorkomen. Bij het knippen van een buxushaag begin je met de zijkant en als laatste de bovenkant. Belangrijk is dat de heg overal even dik en even hoog is.

 Tip: maak de buxus voor het snoeien nat, dat vergemakkelijkt het knippen!

 

2. Bemesten van de buxus

Begin maart is het de tijd om de buxus te bemesten. Koemestkorrels en buxus meststoffen zijn hiervoor geschikt. Deze bemesting kun je in juni nog een keer herhalen Bij gebreksverschijnselen kun je een snel resultaat verkrijgen door met blad bemesters te werken. Een goede bladbemester is bitterzout. Bitterzout is in water snel oplossend en er wordt geen residu achter-gelaten. Het voordeel hiervan is dat er snel een zichtbaar tekort aan magnesium en zwavel wordt verholpen De plant krijgt een mooie donkere groene kleur. Verhouding 1 dl op een gieter van 10 liter water Hierna wekelijks besproeien tot de buxus weer mooi groen is.

Een andere bladbemester is de buxus meststof die opgelost wordt in water hiervan krijg je ook een snel resultaat. Kieseriet is een andere magnesiumhoudende meststof welke ook gegeven kan worden. Deze meststof werkt wel minder snel dan bitterzout en kan jaarlijks uit voorzorg een keer in het voorjaar worden gestrooid. De buxusblijft dan mooi donker groen.