Big 12284300 0 230 173
Big 12284300 0 230 173 Big 12284262 0 267 200

Snoeiinstructie voor fruitbomen

Het snoeien van fruitbomen, hoe doe je dat?

1. Het eerste Jaar
Snoeiperiode: november- februari
Snoei een eenjarige tak terug tot vier knopen.

 

2. Het tweede jaar
Snoeiperiode: november-februari
Snoei de zijtak op twee bloemknoppen.

 

3. Het derde jaar
Snoeiperiode: juli-september
De teruggesnoeide zijtak draagt vrucht.

 

4. Het vierde jaar
Snoeiperiode: november-februari
Er begint zich een sporenstelsel te vormen.

 

5. Vanaf jaar vijf en verder
Vijf jaar na het planten van een appel- of perenboom worden de appels of peren steeds groter. Deze groei moet worden afgeremd door vorming van permanent takkengestel.

Vormen van permanent takkengestel
Door het sterk snoeien van de verlengingen krijg je sterk goed geplaatste gesteltakken. Deze gesteltakken kunnen een zware oogst dragen. Als het gestel goed gevormd is, is het beste om je te richten op vorming van de spoortjes aan takken die bloesem dragen. Meestal komen de spoortjes vanzelf. Snoeien in november, februari of in de zomer bevordert de vorming van spoortjes.

Vorming bloemknoppen
Een zijtak die in de winter teruggesnoeid wordt op ongeveer vier knoppen, geeft ongeveer een tot twee scheuten van de bovenste knoppen. Aan deze scheuten zitten twee knoppen in het onderste gedeelte die gedurende de zomer veranderen in bloemknoppen. Deze bloemknoppen zijn rond en dik vergeleken met bladknoppen. Wanneer de bloemknoppen duidelijk aanwezig zijn, kun je de zijtak terugsnoeien tot een of twee bloemknoppen.

Spoortjes
Voor spoortjes is dan de basis gelegd, dicht bij de tak. Als alles goed gaat, komt aan elke bloemknop een appel of peer. Bij goede bemesting zal er achter de vrucht een nieuwe bloemknop ontstaan.

Gecompliceerd sporenstelsel
Als na enkele jaren het sporenstelsel te dicht en te gecompliceerd wordt dan kunt u overgaan tot het uitdunnen van de zwakkere sporen aan de bovenkant en aan de onderkant van de tak. De hierboven beschreven snoeimethode geldt voor alle appel-en perenrassen en kunt u twee jaar na het planten al toepassen.

Bemesting
Fruitbomen groeien het best op een laag compost rondom de boom en een niet te zure bodem. In het voorjaar geeft u de voedingsstof (compost) die nodig is voor de scheutgroei en de vruchtzetting.